Programa curs apă

Curs de Aqua Sommelier

Perioadă de desfăşurare: 11 – 12 Mai, 2019

Ziua 1 Modul 1

Curs de Aqua Sommelier – Înmânarea primului volum cursanţilor

Ora 9.00

Înregistrarea participanților

Ora 9.30

Deschidere prin salutul de bun venit și  prezentarea cursului

Ora 10.00

  • Elementul apă  –  Apa pe pământ
  • Ciclul apei pe pământ – Apa Minerală Naturală – Definiție

Ora 11.00

  • Eticheta apei – O carte de identitate
  • Indicații obligatorii pe eticheta de apă minerală naturală  – laborator senzorial de
  • inițiere în degustarea apei – Indicații obligatorii
  • Reziduul sec în apele minerale naturale
  • Reziduul sec și clarificarea cantitativă (mineralizația)

Ora 11.30

  • Ape minim mineralizate
  • Ape oligominerale
  • Ape mediu mineralizate
  • Ape bogate în săruri minerale – pH-ul sau potențialul de hidrogen al apei
  • Duritatea apei – Conductivitatea electrică a apei

Ora 12.00

  • Dioxidul de carbon și bulele
  • Definiții integrative
  • Clasificarea în funcție de conținutul și originea CO2
  • Clasificarea în funcție de concentrația CO2
  • Clasificarea bazată pe compoziția salină
  • Clasificarea în funcție de asocierea ionică
  • Nitrații

Ora  12.30

  • Îmbutelierea
  • Ambalaje – recipiente de sticlă / recipiente de plastic / termenul de valabilitate

Ora 13.00

Pauza de prânz

Ora 15.00

  • Alte ape îmbuteliate
  • Ape de izvor  /  Ape de masă  /  Apa minerală naturală medicinală

Ziua 2 Modul 2

Curs de Aqua Sommelier

Ora 9.00

  • Alimentul apă   –    Apa în organismul nostru   –   Rolul apei în organism
  • Apa alimentul vieții – Bilanțul hidric  –  Setea și mecanismul setei
  • Setea osmotică sau intracelulară și setea hipovolumică sau extracelulară
  • Deshidratarea

Ora 10.30

  • Apa, ca element nutrițional.
  • Mineralele esențiale și principalele funcții fiziologice  Apa ca aliment funcțional
  • Proprietățile favorabile sănătății – Ce apă să bem?  – Fiecare cu apa lui.
  • Apa pentru noi născuți și copii, adolescenți, femei, vârstnici și sportivi
  • Cea mai bună apă minerală naturală

Ora  12.30

Pauza de prânz

Ora 15.30

  • Laborator senzorial – Completarea fișei de degustare
  • Degustare de ape minerale naturale și completări ale fișei de degustare.

Ziua 3 – Modul 3

Curs de Aqua Sommelier  – înmânarea volumului al-II-lea     

Ora 9.00

  • Aparatul gustativ
  • Tehnica de degustare și etapele examenului gustativ –
  • Vocabularul specific pentru descriere apei din punct de vedere gustativ
  • Senzațiile gustative : dulce, sărat, acru, amar, gust remanent (Post gust)

Ora 10.00

  • Examenul vizual – Vocabular specific pentru descrierea vizuală
  • Culoarea  –  Grațioasele și intrigantele bule  –  Efervescența
  • Examenul olfactiv
  • Vocabularul specific pentru descrierea apei din punct de vedere olfactiv
  • Mirosuri datorate conținutului de minerale
  • Mirosuri caracteristice izvoarelor
  • Mirosuri datorate alterării

Ora 11.00

  • Analiza senzorială, evaluarea organoleptică și degustarea
  • Diferența dintre degustare și analiza senzorială – Evaluarea senzorială a apei
  • Introducere în degustarea apei – Degustarea apei mineral –  Aspectul senzorial
  • Specificitatea parametrilor organoleptici în apă

Ora 12.00

  • Gustul, prima abordare
  • Evaluarea apei

Ora 12.30

  • Asocierea apei: o dificilă artă …
  • Parametrii pentru evaluarea preparatelor culinare
  • Tehnici de asociere
  • O abordare logică și tehnică
  • Ape de …decantare                                                                                                                                 

Ora 13.00

  • Asocieri între apă și preparate culinare
  • Laborator senzorial – asocieri între apă și preparate culinare
  • (Selecție de ape pentru preparate de pește)

Ziua 4  Modul  4                                                                                   

Curs de  Aqua Sommelier

Ora 9.00

  • O apă pentru orice
  • Apa minerală naturală și cafeaua
  • Apa minerală naturală și ceaiul
  • Apa minerală naturală și whisky
  • Apa minerală naturală și cockteil- ul
  • Apa minerală naturală și vinul

Ora 10.00

  • De la sommelier la aqua –  sommelier
  • Rolul  unui aqua – sommelier

Ora 10.30

  • Meniul de ape minerale naturale
  • Meniul unui bun serviciu

Ora 12.00

  • Laborator senzorial  –  Asocieri între apă și preparate culinare
  • (Selecție de ape pentru preparate de carne)