Profesori curs Degustator Uleiuri de măsline virgine si extravirgine
MARCELLO SCOCCIA
Vicepreședinte Tehnic – Panel Leader ONAOO – Master Blender
- Din 1985 până în 2007 a lucrat în laboratorul de chimie la o companie din Imperia unde a acumulat cunoștințe și experiență în tehnici analitice și instrumentale, și a aprofundat cunoștințele privind producerea și transformarea uleiurilor de măsline. A acumulat experiență în funcționarea rafinăriei de ulei de măsline.
- În aceeași firmă în 1988 devine selecționer de uleiuri virgine și se ocupă de extraproducția de amestecuri.
- Se ocupă apoi de selecția uleiurilor și de achiziționarea de materii prime.
- Din 2012 până în 2016, el a fost responsabil pentru amestecarea și selectarea uleiurilor pentru un grup lider mondial de uleiuri de măsline.
- Din 2017 este consultant de selecție și achiziții pentru o companie italiană din sectorul uleiului de măsline.
- De-a lungul anilor, a studiat selecția și amestecurile de uleiuri la fața locului, cu excursii țintite în Bazinul Mediteranian și în țări din alte emisfere. Organizează audituri de calitate în principalele mori de ulei din Bazinul Mediteranian și privind trasabilitatea uleiurilor de măsline. Se ocupă de dezvoltarea de noi produse pe piața măslinelor în sinergie cu Marketingul. De asemenea, a efectuat studii asupra stabilității materiei prime și asupra amestecurilor de uleiuri de măsline extravirgine.
- În 1986 a devenit ONAOO Professional Taster. În noiembrie 1997 a obținut calificarea pentru exercitarea activității de Capo Panel (uleiuri de măsline virgine), la finalul unui Curs COI (Consiliul International al Măslinelor), obținând ulterior funcția de Capo Panel ONAOO. Din 1998 este înscris în Registrul Național al Tehnicienilor și Experților în Uleiuri de Măsline Virgine și Extravirgine.
- Din 2006 până în 2012 a ocupat funcția de vicepreședinte adjunct în Consiliul de Administrație al ONAOO.
- Este în funcție din 2012, în Consiliul de Administrație al ONAOO în calitate de Vicepreședinte Tehnic și șef al „Școlii Profesioniste de Degustători de Ulei de Măsline” (art. 13 din Statutul ONAOO).
- Susține cursuri tehnice profesionale și masterate universitare de analiză senzorială; este speaker la conferințe internaționale despre ulei de măsline și analiză senzorială; este un expert pe piețele internaționale de măsline. De asemenea, este autor de publicații, articole și cărți despre ulei de măsline și degustare.
LEONE ALESSANDRO
- Departamentul de Științe Agro-Mediului și Teritoriale (DISAAT) Universitatea de Studii din Bari
- Este profesor asociat în Mecanica Agricolă (SSD AGR09) la Departamentul de Științe Agricole, Alimentare și de Mediu (SAFE), al Universității din Foggia.
- Susține cursurile didactice de „Inginerie Agricolă”, „Mașini și Instalații pentru Industria Agroalimentară”, „Sisteme și echipamente pentru alimentație” și „Securitate pe mașini și în locuri de muncă”.
Desfășoară activități de cercetare multidisciplinare prin colaborare cu institute de cercetare și companii naționale și internaționale pentru:
- (a) optimizarea utilajelor pentru industria alimentară și petrolieră în special și pentru recuperarea subproduselor și a apelor uzate;
- (b) evaluarea interacțiunii mașină/produs/proces, cu o atenție deosebită calității și proprietăților fizico-mecanice ale produselor și subproduselor din sectorul fructelor și legumelor;
- (c) dezvoltarea platformelor de lucru elevatoare pentru tăierea și recoltarea facilitată a copacilor înalți;
- (d) dezvoltarea de mașini de scuturat pentru recoltarea măslinelor și analiza
modul de transmitere a vibrațiilor;
- (e) mașini agricole de precizie;
- (f) evaluarea securității mașinilor agricole în temeiul directivei 2006/42/CE și a locurilor de muncă în temeiul Decretului legislativ nr. 81.
- În sectorul de extracție a petrolului a fost implicat în dezvoltarea studiului și optimizării: decantoarelor economisitoare de apă 2F, 3F și 2,5 F, mașini de pitting, mașini de zdrobire, mașini de frământat și schimbătoare de căldură. A realizat studii de utilizare a tehnologiilor cu microunde, ultrasunete și câmpuri electrice pulsate în ciclul de extracție a petrolului, aprofundând aspectele cantitative și calitative.
- Este autor a peste 100 de publicații științifice publicate în reviste și congrese naționale și internaționale.
PASETTO CARLOTTA
- Degustător profesionist – Master Blender
- Doctor în sociologie la Universitatea din Trento.
- Profesor ONAOO la cursuri tehnice pentru aspiranții degustători de ulei de măsline.
- Manager de proiect senzorial (legea 14 ianuarie 2013, nr.4), figură responsabilă cu planificarea și coordonarea activităților legate de efectuarea de evaluării senzoriale, formare și diseminare științifică în domeniul senzorial.
- A obținut eligibilitatea pentru activitatea de Panel Leader.
- Speaker la conferințe internaționale de analiză senzorială și autor de articole despre ulei de măsline și degustare.
- Este consultant în companii petroliere.
RICCARDO GIUCCI
- Departamentul de Științe Agricole, Alimentare și Agromediu la Universitatea din Pisa.
- Este profesor titular de Cultură Arboreală la Departamentul de Științe Agricole, Alimentare și Agro-mediu al Universității din Pisa, unde predă „Arboricultura Generală” și „Cultivarea Măslinului și Viticultura”.
- Activitatea de cercetare în cultivarea măslinului vizează atât aspectele fiziologiei măslinului, cât și tehnica de cultivare în plantația de măslini.
- Este editor asociat al revistelor „Irrigation Science” și „Frontiers Plant Science (Horticulture)”.
- În 2006 a fost distins cu premiul științific „Antico Fattore” pentru cultivarea măslinelor de către Accademia dei Georgofili.
- El a co-organizat simpozionul OLIVETRENDS ca parte a Congresului Internațional de Horticultură din 2010 de la Lisabona și a IV-a Convenție Națională de Măsline și Ulei a S.O.I. la Pisa în octombrie 2017.
- Este autor a peste 75 de articole științifice în reviste internaționale arbitrate și, împreună cu Dr. C. Cantini, al cărții „Tăierea și formele de cultivare a măslinelor”, Edagricole.
- Din 2014 este președinte al Academiei Naționale a Măslinelor și Uleiului și membru ordinar al Academiei Georgofili din 2015.