Identitatea apei

Apa minerală – identitate, identificare

Așa cum am spus, apele minerale îmbuteliate nu sunt toate la fel: ele pot avea mai mult sau mai puțin gust sau, mai mult sau mai puțină identitate exact ca și vinul.

Gustul sau identitatea unei ape minerale depind în primul rând de gradul de mineralizație iar aroma acesteia poate fi de asemenea modificată de procentul de dioxid de carbon pe care îl conține.

Identitatea apei - fnda.ro

Apele minerale lejere (cu conținut salin scăzut), sunt mai greu de identificat.

Câteva miligrame de reziduu fix corespund apelor aproape imposibil de distins de papilele gustative în timp ce, creșterea sărurilor dizolvate și tipul de CO2 impregnat, le conferă o identitate majoră.

Unele au de fapt un gust plăcut, de acru, altele lasă în gură o senzație de lejeritate și prospețime, iar altele au un post-gust amărui sau calcaros.

Ca efervescență, apele minerale carbogazoase au o gamă largă de “perlage”, care depinde de cantitatea prezentă a gazului dizolvat (intensitatea-saturația).

Este interesant de observat că în timpul mesei, acasă, sunt preferate și consumate apele minerale care sunt din punct de vedere organoleptic inerte ( cu mineralizație scăzută, fără gust) în timp ce la restaurant, de obicei, sunt preferate apele minerale bogate în elemente distinctive pentru papilele gustative.

Ca și pentru vin, există de asemenea reguli simple și pentru apele minerale pentru a le spori gustul.

Cele plate nu se beau reci: temperatura scăzută amorțește papilele gustative ascunzând caracteristicile organoleptice ale apei.
Cele efervescente, dimpotrivă, trebuie gustate la o temperatură adecvată putând însoți produsele culinare condimentate, efervescența ajutând la curățarea boltei palatine favorizând tototdată și digestia.

Căutați apa potrivită organismului dumneavoastră și asociați-o cu mâncărurile cu care se pretează. Informații la sommelieri!!!!

Apa minerală - identitate, identificare

4 thoughts on “Identitatea apei

 1. Adriana Ardeleanu says:

  Vreau din suflet sa va rog sa mai faceti un curs de aqua sommelier.
  O tema destul de actuala care din pacate nu prea este dezvoltata, așa că sunteti speranta noastra. Din pacate la cursul din 2019 nu am putut ajunge, iar de atunci nu ati mai avut curs de sommelier de apa. Mersi mult si sper sa o faceti.

  • Marian Timofti says:

   Bună ziua și scuzați întârzierea răspunsului. Sperăm ca în acest an să susținem un nou curs de Aqua Sommelier, după evenimentul de la finele lunii mai pe care-l avem programat la Iași.
   Vom comunica pe site și pe rețelele noastre de socializare. Mulțumim pentru cuvintele frumoase și pentru interesul acordat activității noastre, gânduri bune!

  • Marian Timofti says:

   Thank you very much for your appreciation, our colleague Gabriela Bulata is the specialist dedicated to water, which is why I will communicate your appreciation to put you in touch.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

www.fnda.ro foloseste module cookies sau tehnologii similare. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord cu acest aspect.