DEGUSTĂTOR sau ANALIST SENZORIAL (generalist)

Degustător sau analist senzorial?

Vom aborda calea care te reprezintă cel mai mult, care te convinge și care te va determina să iei decizia de urmare a uneia sau a alteia dintre „cărările” oferite, de oportunitățile pe care le poți aborda și care-ți pot oferi cele mai bune satisfacții.

Analiza senzorială este o disciplină care se ocupă cu evaluarea senzorială a unui produs (a uneia sau mai multor însușiri senzoriale) prin utilizarea unor condiții de funcționare strict controlate a unui grup de evaluatori antrenați în prealabil printr-un proces de formare profesională pentru evaluările respective (panel de degustare).

Vom aprofunda diferența dintre evaluator și analist senzorial, diferență care, din rațiuni de simplificare a limbajului având în vedere că o noțiune o include pe cealaltă, a dus la adoptarea și utilizarea ambelor variante. Situația nu este conformă cu realitatea atunci când se confundă noțiunea de degustare cu cea de evaluare senzorială deși, actul propriu-zis al degustării poate fi inclus în analiza senzorială.

Aceste diferențe și multe alte probleme din lumea agroalimentară…..și nu numai, le poți descifra împreună cu specialiștii cooptați de către FNDA pentru tine.

Te așteptăm la un curs care poate deveni o nouă barieră pe care dorești să o depășești.

Analist senzorial – Lectori

  • Marian Timofti
  • Constantin Croitoru
  • Cătălin Gălan
  • Vasile Ghimpu