Degustător de espresso italian (Espresso italian taster)

Degustător de espresso italian – MODULUL – I și II

Dată desfășurare curs: 20 – 21 februarie 2019

MODULUL I și II – Espresso italian taster (degutător de espresso italian)

Master în știința  cafelei și analiza senzorială susținut de către Institutul Internaţional al Degustătorilor de Cafea.

Scopul acestui Master Professional este de a furniza, prin analiza senzorială, criterii și instrumente practice de aplicare pentru orientarea producției, de-a lungul întregului proces , spre realizarea unui produs capabil să asigure plăcerea maximă a clienților.

Instruirea practică va explica și ilustra instrumentele de recunoaștere prin simțuri a calităților și defectelor ceștilor de cafea espresso , cum să se obțină un potențial senzorial maxim  în extracție, în preparare, teste de analiză senzorială pentru evaluarea calității și stabilității rezultatului de producție și în final, date de analiză senzorială și testele specifice pentru o selecție rapidă a metodelor de cafea verde, de prăjire și de amestecare, susținute de metode științifice .

Totul este realizat cu scopul de a obține cea mai mare satisfacție a consumatorilor de cafea.

Durata este de 8 ore pe zi, împărțită în cinci cursuri (module) consecutive, de o zi.

Primele două nivele de curs, ziua 1 și ziua 2, sunt susținute de către reprezentanți ai I.I.A.C.:

Modulele 3-4 și 5, le vom concorda cu lectorii străini și le vom susține după minim 3 (trei) luni de zile de la obținerea diplomelor pentru primele două.

 1. Vicepreședinte IIAC: CARLO ODELLO – fondator și responsabil internațional de cursuri.
 2. Membru IIAC: GHIMPU VASILE – degustător autorizat de cafeași membru în juriu international.

Costul cursului este de 335 Euro plătibil în lei la cursul din ziua achitării facturii și este împărțit astfel:

 • cost curs – 250 Euro
 • taxa de înscriere ca membru IIAC (cotizație anuală obligatorie în primul an) – 70 Euro
 • material didactic – 15 Euro

TOTAL = 335 Euro

Materialele didactice distribuite la curs sunt:

 • Amestecuri didactice ce vor fi degustate.
 • Fișă analiza senzorială și fișe evaluare, caiete pentru notițe pentru note;
 • Manual “DEGUSTAREA, DE LA ANALIZA SENZORIALĂ LA PLĂCERE”. Autor IIAC

DURATA CURSULUI – 2 zile ( o zi pentru fiecare modul; este inclus și examenul)

Efectuarea unui espresso perfect nu este o sarcină simplă. Un număr mare de variabile trebuiesc menținute sub control: amestecul de cafea, mașina de măcinat cafeaua, (râșnița)  espresorul și mâna celui ce o pregătește , desigur. Fiecare variabilă va influența rezultatul final, iar judecata, privind calitatea espresso-ului în ceașcă, se face de către degustător.

Veți învăța cum să distingeți un espresso bun și cum să obțineți un profil senzorial precis al ceștii din fața dumneavoastră .

Teoria include noțiuni depre:

 • degustare espresso: scopuri, condiții de mediu și psihologice a degustării.
 • analiza organoleptică : aspectul, profilul aromatic, gustul.
 • fișa de degustare: ce este și cum să o utilizăm
 • geografia producției de cafea și a consumului acesteia: cultivarea, culesul, prăjirea și transformările sale chimice și organoleptice, metodele de ambalare și influența acestora asupra conservării aromelor, amestecul și influența acestuia asupra unui espresso final.
 • râșnița și espresorul: diferite tipuri, cum să alegeți aparatul, cum să îl utilizați pentru a obține întotdeauna un espresso perfect. Întreținerea obișnuită.

Practica constă în:

 • degustarea și evaluarea mai multor espresso, realizate din amestecuri diferite și pregătite în moduri diferite. Unele preparate vor fi cu defecte, intenționat, pentru a ne obișnui să distingem calitatea.

Se susține un examen de absolvire al primului MODUL în urma căruia se obține DIPLOMA de Degustător Autorizat Espresso Italian

Degustător de espresso italian → Înscrie-te aici

MODULUL – II – Espresso italian specialist (Pot participa cursanții posesori ai diplomei Modulului – I -).

Espresso italian este pentru multe localuri publice o importantă sursă de venit iar toate elementele, profesionale, care formează procesul de preparare atrag și determină nivelul satisfacției clienților.

Espresso italian este prin urmare un produs strategic deoarece poate genereze un profit imediat și pe termen lung.

Obținerea rezultatului maxim în un expresso nu este un lucru simplu:

 • pregătirea sa necesită cunoașterea aprofundată a calității amestecurilor, tehnicile de măcinare și cele de extracție, iar pe altă parte, există constrângeri economice care joacă un rol fundamental pe marginea economică pe care o poate oferi ceașca cu cafea.
 • pentru cei care doresc să devină Italian Espresso Specialist a fost dezvoltat acest curs de calificare atunci când vine vorba de modul de a realiza calitate, spre satisfacția maximă a consumatorului, locației și furnizorilor săi.
 • calificarea obținută în cursul Espresso Italiano Specialist este valabilă pentru calificarea localului în contextul espresso-ului italian certificat.

Teoria include noțiuni de:

 • cumpărarea și gestionarea amestecului.
 • cum se evaluează calitatea senzorială și raportul calitate / preț.
 • cum să o gestionăm pentru a obține cea mai bună performanță fără să deterioreze calitatea produsului;
 • achiziționarea și gestionarea râșniței; alegerea, utilizarea, întreținerea și posibilele anomalii cauzate de functionarea greșită.
 • achiziționarea și gestionarea aparatului espresso: alegerea, utilizarea, întreținerea și posibilele anomalii cauzate de mașină ;
 • realizarea unui cappuccino de calitate și alte preparate espresso;
 • modalitățile de servire a espresso-ului italian.

Practica constă în:

 • evaluarea prin analiza senzorială a espresso-ului de calitate și a espresso-ului greșit obținut cu diferite amestecuri și grade diferite de măcinare;
 • evaluarea prin analiza senzorială a espresso-ului de calitate și a espresso-ului greșit obținută cu parametrii diferiți ai funcționării mașinii.

EXAMEN FINAL ȘI OBȚINEREA DIMPLOMEI DE : “ITALIAN ESPRESSO SPECIALIST” diplomă care este certificată de INSTITUTUL INTERNAȚIONAL AL DEGUSTĂTORILOR DE CAFEA (L’Istituto Internazionale Assaggiatori Caffè – Iiac)
Degustător de espresso italian → Înscrie-te aici