Curs Sommelier de Ape Minerale
De ce să urmez un curs de ape minerale?
Poți vedea programa de curs, poți citi CV-urile lectorilor,(străini și români) poți vedea zilele de curs, adresa și orarele prestabilite și te poți înscrie cu un simplu click.
Dar, important este faptul că poți deveni membru al FNDA și în funcție de rezultatele obținute poți fi înscris în Registrul Național al Degustătorilor de Ape Minerale, poți fi nominalizat în juriul internațional al degustătorilor și poți participa la competiții și evenimentele organizate de către Federație.
Somelier de apă ? Da, exact!
Pentru cei mai puțin cunoscători, întrebarea este „Ce este sommelierul de apă?”
Când spunem sommelier de apă ne imaginăm un personaj exotic, care, numai el știe cum, citește calitățile unei ape.
Sommelierul de apă este un prim-specialist în ape minerale, având capacitatea de a recunoaște și a distinge aromele între o apă și o alta.
Este un expert certificat și competent în materie de consiliere nu numai pentru proprietățile minerale ale unei ape. El poate recomanda asocierea potrivită între apa minerală și preparatele culinare, ba chiar între apa minerală și vin și alte băuturi.
Oricât ar părea de straniu unui neinițiat, apa poate contribui la întregirea satisfacțiilor olfactive și gustative, dacă este asociată corect cu preparatele, cu momentul din zi, cu atmosfera.
Apa minerală, ca și vinul, este strâns legată de teritoriile de origine (se știe că vinurile albe din Dobrogea au o altă mineralitate și aciditate față de cele din Transilvania sau din alte zone)
Fiecare apă minerală este diferită de o alta pentru gust, compoziție și caracteristici.
Originea geografică, terroir-ul, sunt cele care determină proprietățile intrinseci ale apei.
Cu cat apa traverseaza mai multe tipuri de formațiuni geologice, cu atât conținutul său chimic este mai complex și cu cât mineralele solubile sunt mai frecvente, cu atât apa va fi mai mineralizată.
Mineralizația, și PH-ul diferit, împreună cu procentul de bioxid de carbon dizolvat, sunt doar câțiva dintre factorii care contribuie la definirea gustului apei minerale influențând percepția pe care o are palatul nostru gustativ.
Acești factori calitativi ai apei influențează cele patru senzații gustative de bază: senzația de sărat, acid, dulce și amar, senzații pe care „palatul” antrenat al unui Sommelier de Apă le poate distinge și identifica cu ușurință.
Pare imposibil că există această capacitate de a putea distinge diferitele arome ale lichidului despre care am fost obișnuiți ca fiind incolor, inodor și insipid…..!
Este pur si simplu o chestiune de formare profesionala, de studiu, de antrenament.
Degustare de apă
La școală ni s-a spus că apa este „un lichid inodor, incolor și fără gust”. Știm deja că apele au gust diferit, variind în primul rând după TSD – totalul de solide dizolvate, adică după cât magneziu, calciu sau potasiu conțin. Apele pot fi descrise, în consecință ca fiind mai „aspre”, mai „grele” sau mai „sărate”.
Apa mai poate fi filtrată natural, prin trecerea prin diverse structuri geologice (ape de izvor), sau purificate industrial, ceea ce conduce la obținerea de ape relativ standardizate din punct de vedere al gustului.
Deși România se bucură de un adevărat tezaur de ape minerale, piața horeca a privit până acum acest produs ca fiind o simplă anexă a listei de băuturi, furnizată de obicei de aceeași companie-gigant care a listat și băuturile răcoritoare.
Este o eroare gravă, dat fiind că fiecare apă are potențialul de a ajuta sau de a strica impresia lăsată de un preparat culinar. Există ape special tratate pentru a pune în valoare vinul, mezelurile sau brânzeturile (un artificiu de marketing, însă unul care vinde), așa cume există ape cu foarte mult oxigen, ape intens carbonatate, ape alcaline – fiecare având propriul efect asupra felului în care percepem mâncarea.
Ați încercat vreodată apă intens carbonatată după o mâncare foarte picantă? Nu doriți să repetați experiența, nu?
Nu ne așteptăm să vedem în curând meniuri cu multe pagini de ape minerale, însă ne dorim să contribuim la conștientizarea faptului că apa este un produs care merită să fie tratat cu mai multă atenție.
Curs sommelier apa – Lectori
- Constantin Munteanu
- Gabriela Bulată
- Adrian Feru
Vezi aici detalii pentru cursul Aqua Sommelier din luna mai 2019