Chocolate Taster – Master susținut de către Compagnia del Cioccolato
Master pentru a obține Certificatul de Degustător de Ciocolată
Masterul este cursul oficial care reprezintă primul pas important pentru a deveni un degustător al Compagniei del Cioccolato prin obținerea Certificatului de Degustător de Ciocolată, un Sommelier de ciocolată.
Masterul durează două zile întregi ( sâmbătă și duminică) și este orientat către formarea de experți capabili să înțeleagă caracteristicile fiecărei ciocolate și să evalueze calitatea acesteia. Prin urmare, este dedicat în mod deosebit analizei organoleptice a ciocolatei și completării formularelor de evaluare relative.
Predarea este realizată de experți degustători ai asociației „Compagnia del Cioccolato”, cu eventuala prezență a profesorilor externi.
La sfârșitul cursului, se va elibera un certificat de participare și vi se va cere ca, în termen de zece zile de la încheierea Masterului, să răspundeți la un chestionar despre cacao/ciocolată.
În lunile următoare cursanții vor trebui să deguste un anumit număr de ciocolate de diferite tipuri la alegere, completând fișele de evaluare aferente, care vor fi corectate de către profesori prin e-mail; când candidatul a dobândit capacitatea suficientă de analiză a ciocolatei, poate solicita susținerea examenului de definitivat, desfășurat on-line, la promovarea căruia poate obține diploma oficială de Degustător de Ciocolată.
Prima zi:
- Prezentare și introducere în tainele cursului.
- Scurtă istorie a ciocolatei, de la origini și până în zilele noatre.
- Ciocolata “gourmet” italiană. Scurte note ale lui Gilberto Mora, Președinte al “Compagniei del Cioccolato”.
- Cultivarea de cacao: planta, cele 3 tipuri de cacao, plantațiile, fructele, păstaia, fermentarea și uscarea (deshidratarea)
- Istoria la ea acasă: o plimbare în biodiversitatea de cacao; o plimbare în biodiversitatea din Venezuela povestită cu imagini și experiențe directe din plantații.
- Procesul de producție al ciocolatei: toate fazele, de la semințe la produsul final. (tostare, măcinare, amestecare, rafinare, sfărâmare, temperare, etc.)
- Originile diferite ale ciocolatei, caracteristici aromatice ale fiecărei origini, cu degustări de ciocolată mono origini.
- Analiza organoleptică cu ajutorul celor 5 simțuri: fișa de evaluare, a învăța să evaluezi o ciocolată.
- Degustare condusă, cu compararea a trei ciocolate industriale și artizanale.
- Tehnici de asociere a ciocolatei cu băuturi: vinuri și distilate. (1a parte)
În cursul zilei este prevăzută o pauză în jurul orei 13.00.
Ziua – 2 – a:
- Diferite tipuri de ciocolată și ingredientele.
- Fișe de evaluare ale altor tipuri de ciocolată: cu lapte, aromatizate, umplute, gianduia, praline, fructe acoperite, cremă, modicano.
- Degustări conduse cu fișe de evaluare:
- Ciocolată fondantă și de origine
- Ciocolată cu lapte și lapte cu procent mare de cacao
- Ciocolată gianduia, umplută, cremă,
- Ciocolată aromatizată și picantă, lumea fructlor: zaharisite și acoperite.
- Tecnici de asocieri cu băuturi, vin și distilate (2a parte).
- Ciocolata și substanțele pe care le conține. Beneficii și contraindicații.
- Cum se păstrează ciocolata
- Cum se citește eticheta. Legislație.
În timpul zilei se face o pauză de masă de aproximativ 1 oră, în jurul orei 13.00.
Profesori
- Gilberto Mora, Președinte “Compagnia del Cioccolato”.
- Roberto Caraceni, Vice Presidente responsabil al cursurilor.
- Giulia Trestini, evenimente speciale
Costuri:
Costul acestui Master este de 280 de euro/persoană și include: materialul didactic, înscrierea (cotizația anuală ca membru al Compagnia del Cioccolato), materialul didactic, degustările, kit-ul de ciocolata. Nu sunt incluse prânzurile din pauza zilnică.
În baza numărului de participanți, va trebui să asigurăm zborul, cazarea și masa profesorilor. Ei ne-au sfătuit să fim un minim de 20 pentru a avea un cost de circa 30-40 de euro de persoană.
CONDIȚII de participare:
- Înscrierea și achitarea completă a cursului, plus 200 de lei pentru a asigura zborul, cazarea și masa profesorilor.
- În cazul în care nu reușim să adunăm un număr corespunzător de cursanți, banii vor fi rambursați integral.
- Dacă se întrunesc condițiile și se expediază prima tranșă de bani către Compagnia del Cioccolato. Retragerile nu sunt acceptate.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.