Curs de Sommelier – Euro-Sommelier (Curs online)
Sumar
Curs de Sommelier – Euro-Sommelier online
EuroSommelier – Materiale de curs
Materialele si probele de vinuri necesare pentru studiu vor fi trimise prin curier in 3 (trei) colete:
Primul colet va contine:
- un decantor
- un pahar de vin rosu
- un pahar de vin alb (rose)
- un caiet de curs
- un tirbuson
Al doilea colet va contine:
- doua manuale de curs
- 23 de probe de vin, in miniaturi, numerotate si etichetate in ordinea degustarilor.
Al treilea colet va fi trimis inainte de etapa a doua a cursului si va contine:
- diferenta de probe de bauturi necesare degustarilor pentru definitivarea cursurilor
Cursantul va achita doar taxa de transport la curier
Cand incepe cursul de Euro-Sommelier?
- Data preconizata pentru incepere curs: 15 Aprilie 2024
- Cursantii vor primi un link cu care se vor loga la curs.
- Orarul este: 19.00 – 21.30 (22.00 pentru discutii libere) in fiecare saptamana (Luni, Marti, Miercuri).
ATENȚIE >> Înscrierile pentru acest curs se fac până în data de 10 Aprilie 2024
EURO-SOMMELIER – Programa cursului online
Etapa – 1 a a cursului de Sommelier online
Cursul de sommelier la aceasta etapa, este compus din 9 zile de curs cu lectii teoretice si practice, (filmate) urmate de un test tip grila ca examen la final de etapa.
La fiecare sfarsit de ora va fi o sesiune de intrebari si raspunsuri.
Fiecare lectie va fi insotita de o degustare tehnica de mai multe tipuri de vin, mostre pe care cursantii le primesc in primul pachet iar testul final prevede si degustarea, cu descrierea tehnica, a doua vinuri.
ZIUA – 1 – a – Formator – Marian Timofti
Tehnica degustarii: Paharul pentru vin, analiza senzoriala, teoria si pratica degustarii: Vizual, Olfactiv, Gustativ, terminologia degustarii, terminologia parfumurilor, culorilor, compusii chimici ai vinului.
- Film 1 – paharul
- Film 2 – analiza vizuala
- Film 3 – analiza olfactiva
- Film 4 – analiza gustativa
- Se degusta 3 vinuri
ZIUA – 2 – a Formator – Marian Timofti
Ustensilele sommelierului, deschiderea unei sticle, prezentarea acesteia, servirea vinului. Vinuri maturate in inox, in baric, in butoi mare si invechire la sticla.
- Film 5 – deschiderea unei sticle
- Film 8 – decantarea
- Film 9 – prezentarea si servirea vinului
3 vinuri: alb, rosu, rose
ZIUA – 3 – a Formator – Marian Timofti
Functiile unui Sommelier: Consilierea asocierilor, cartea de vinuri, ordinea vinurilor la masa, controlul temperaturilor de servire, deschiderea anticipata a vinurilor mature (vechi), corectitudinea paharelor in functie de vin, ordinea servirii persoanelor la masa, organizarea beciului, rafturile cu vin, mise en place, comportament, instrumentele sommelierului, uniforma.
- Se degusta 3 vinuri
Ziua – 4 – a Formator Marian Timofti
Capison taiat corect si incorect, decantarea, servire vinuri vechi, alte moduri de scoatere a dopurilor, sabrarea
- Film 6 – deschiderea unui vin cu sedimente (matur)
- Film 7 – deschiderea cu tirbuson cu lamele
- Film 10- sabrarea
- Film 11- capison taiat corect si incorect
- Se degusta 3 vinuri
ZIUA – 5 – a Formator: Dana Pop
Vinificarea: Tehnologia vinurilor albe, roze si rosii: alb, rose, rosu.
Tehnologia vinuri speciale si spumante:
- Se degusta 3 vinuri
ZIUA – 6 – a Formator: Dana Pop
Vinuri efervescente si speciale: istoria, descrierea modului de obtinere a vinurilor efervescente, metoda Charmat si Martinotti, metoda Clasica sau Champenoise, categorii si clasificari EU, degustarea spumantelor, proiectie vide de zione video a metodei clasice.
- Se degusta 3 vinuri
ZIUA – 7 – a Formator Dana Pop
Distilate: clasificare generala, instalatii de distilare: alambic, coloana discontinua, coloana continua, grappa, distilate din vin, distilate din cereale, alte distillate (Rom, Gin, Tequila, Sake), invechirea si realizarea de blend-uri, clasificare, calitate, maturare.
- 3 bauturi
ZIUA – 8 – A Formator Dana Pop
Defectele vinului si legislatia: definire: defect sau boala, casarea, boli microbiotice. Legislatia, ce permite si ce nu permite, clasificarea vinurilor, denumiri, norme europene pentru spumante, etichete, sticle si pahare.
- 2 vinuri cu defecte
ZIUA – 9 – a Formator Marian Timofti
Repetitie si test tip grila + Test de degustare ON LINE cu fisa de completat pe site.
Etapa a doua a cursului Euro-Sommelier online
Ziua – 10 – a Formator Catalin Galan
Aceasta etapa este dedicata descoperirii si studiului asupra viticulturii nationale si internationale de la soiurile autohtone si pana la marile vinuri, cu o continua referire asupra terroir-ului si importantei acestuia pentru realizarea de vinuri cu personalitate distincta.
ROMANIA
Viticultura: istoria, botanica a vitei de vie, structura strugurelui, ciclul anual, plantarea unei vii, forma de crestere a plantelor, intretinerea unei vii, culesul si transportul la crama.
- Se degusta 3 vinuri
Ziua – 11 – a Formator Catalin Galan
Regiuni viticole, podgorii, plaiuri, soiuri autohtone,
- Se degusta 3 vinuri
Ziua – 12 – a Formator Marian Timofti
Italia Legislatie, regiuni viticole, DOCG si DOC, principalele soiuri.
- Se degusta 3 vinuri
Ziua – 13 – a Formator Dana Pop
Franta, legislatie si clasificare, principalele zone de productie, soiurile principale, Implementare Bordeaux, implementare Borgogne, implementare Champagne, implementare Cognac.
- Se degusta 3 vinuri
Ziua – 14 – a Formator Ignat Gheorghe
Spania si Portugalia: legislatie si clasificari, indicatii geografice ale zonelor de productie, principalele soiuri, implementarea zonei Andalusia (Pedro Ximenez- Brandy – Cava).
- Se degusta 3 vinuri
Ziua – 15 – a Formator Ignat Gheorghe
Germania, Austria, Ungaria, Grecia, Bulgaria. Legislatie si clasificare, principalele zone de productie, soiurile principale, vinuri.
- Se degusta 3 vinuri
Ziua – 16 – a Formator Ignat Gheorghe
Canada, SUA, Chile, Argentina: legislatie si clasificare, principalele zone de productie, soiurile principale implementare pentru Zinfandel (Primitivo).
- Se degusta 3 vinuri
Ziua – 17 – a Formator Ignat Gheorghe
Australia, Noua Zelanda, Africa de Sud: legislatie si clasificare, principalele zone de productie, soiurile principale.
- Se degusta 3 vinuri
Etapa – 3-a a cursului de Sommelier online
Structura cursului de somelier al treilea nivel: cursul este impartit lectii teoretico-practice urmate de un test de examen final.
Formator: MARIAN TIMOFTI
Ziua – 18 – a
- Nutritie: cunostinte despre alimente, componente alimentare, condimente, sisteme de gatit, preambul despre asocieri.
- Metode de asociere: contrast, concordanta, sezoniera, regionala, analogie, componentele alimentare.
- Aperitive: descriere aprofundata a diferitelor tipuri de aperitive, asocierea cu anumite antreuri.
- Antreuri: descriere detaliata a primelor feluri de mancare (paste, orez, supe, creme). Asocierea acestor cu aperitive (bauturi).
- Peste: descriere completa a diferitelor tipuri de peste si metode de gatit. Asocierea preparatelor de peste cu bauturile.
- Carne: descriere detaliata a diferitelor tipuri de carne: pasare, porc, vita, vanat si metode de gatit.
- Asocierea cu preparatele.
Ziua – 19 – a Formator Marian Timofti
- Legume, ciuperci si trufe: descriere detaliata a diferitelor tipuri de legume, ciuperci si metode de gatit.
- Branzeturi: descriere detaliata a diferitelor tipuri de branzeturi, asocierea acestora cu vinurile.
- Deserturi: descriere aprofundata a diferitelor tipuri de deserturi, asociere.
- Schema asocierii vin – mancare: descriere amanuntita, utilizare, calcul.
Rezumatul lectiilor: rezumatul lectiilor anterioare, testul utilizarii schemei de asociere, pregatirea pentru examenul final, atentie deosebita la combinatii si succesiunea servirii vinurilor.
- Se asociaza 4 vinuri cu preparatele
Ziua – 20 cursului – Zi de examinare
- TEST TIP GRILA DE COMPLETAT PE SITE
- TEST DE DEGUSTARE
- TEST DE EXECUTARE A SERVICIILOR DE SOMMELIER (IN DIRECT, ON-LINE): prezentare sticla, decapisonare, stergere, scoaterea dopului, stergere, servirea vinului, ridicarea mainii si stergerea gatului sticlei, decantare.
Cat costa cursul de Euro-Sommelier si care este forma de plata
Costul cursului si forma de plata sunt afisate in pagina dedicata inscrierii la curs.
Cine sunt formatorii cursului?
- Marian Timofti
- Dana Pop
- Catalin Galan
- Gheorghe Ignat
Condiţii de inscriere, detalii
- Inscrierile se pot face platind integral valoarea cursului (cost final = 2.900 lei).
- ATENTIE: La finalul cursului, fiecare absolvent se va inscrie in European School for Sommeliers din Hamburg, completând o cerere (on-line) pe care o vor expedia la: info@eurosommelier.eu impreuna cu o fotografie si cotizatia anuala pentru legitimatia de membru ESS, in valoare de 50 euro, care va fi depusa in contul : DEUSCHE BANK – DE66250700240386979900 – DEUTDEBHAN.
Cu speranta ca vom crea o puternica structura a European School for Sommeliers si in România, va uram un parcurs cât mai placut, util si benefic la acest curs.
Bafta!
Livrarea cursurilor
FNDA va anunta intotdeauna pe site-ul www.fnda.ro cursurile pe care le deruleaza atat pentru membrii FNDA cate si pentru persoanele ce nu detin calitatea de membru.
Inscrierile se vor face pana la data limita anuntata in prealabil pe site pentru fiecare curs in parte.
Data de inceput pentru derularea cursurilor se va face potrivit programului de curs anuntat in prealabil de FNDA, respectiv a datei anuntate pe site pentru fiecare curs organizat.
Retragerea din curs
Participantii se pot retrage din curs pana cel mai tarziu in ziua anterioara a inceperii cursului. cu conditia returnarii materialelor si produselor livrate in starea originala/intacte, adica fara sa se fi deschis coletul.
In termen de doua zile de la data receptionarii si verificarii coletului retur (ce cuprinde materiale si produse livrate in vederea sustinerii cursului) de catre FNDA se returneaza catre participant taxele achitate in vederea participarii la curs.