Curs de Brânzeturi (online), 2021

Cursul de degustător brânzeturi, octombrie – noiembrie 2021

FNDA vă propune un curs profesionist, de degustare a brânzeturilor după o programă concepută de specialiştii de la ONAF Italia, care a fost adaptată şi adăugită cu informaţii referitoare la brânzeturile româneşti, cu ajutorul specialiştilor noştri.

Astfel, în fiecare din cele 5 săptămani vă vom conduce prin lumea impresionantă a brânzeturilor privind atât caracteristicile, cât şi procesul tehnologic de obţinere, dar şi asocierea brânzeturilor şi bineinţeles modul lor de degustare.

Ce ne propunem în acest curs?

Obiectivul pe termen scurt al acestui curs este de a forma o bază de date de degustători antrenaţi în domeniul brânzeturilor, care vor avea întâlniri periodice pentru menţinerea simţurilor și perfecționarea acuității acestora. Obiectivul pe termen lung va fi acela de a introduce în nomenclatorul meseriilor şi aceea de Degustător pentru diverse produse alimentare.

Cui se adresează cursul?

Cursul se adresează atât profesionistilor din domeniu, cât şi pasionaţilor de brânzeturi. La finalul cursului veţi primi o diplomă de participare emisă de FNDA care vă va conferi calitatea de membru FNDA timp de 1 an precum şi posibilitatea de a participa la diverse degustări de brânzeturi organizate în colaborare cu / sau de către FNDA.

Cum se desfășoară?

Lecţiile se vor desfăsura on-line, în zilele de luni şi marti, începând cu ora 19.00 şi vor avea o durată de minim 2 ore, care va include atât partea teoretică, cât şi partea practică.

Cât costă cursul de degustător brânzeturi?

Preţul cursului este de 1.960 lei, plătibil într-o singură tranşă direct pe site şi va include:

  • accesul la lecţiile on-line,
  • câte 50-100 grame din fiecare tip de brânză, sau similarul lor, specificate în programa de curs
  • soluţiile de clasificat în funcţie de gradul lor de: dulce, amar, acru sau sărat
  • fişe de degustare analitică a brânzeturilor
  • cotizaţia pe un an, ca membru ACCDMB (Asociatia Controlorilor de Calitate si Degustătorilor de Mâncăruri și Băuturi) subsidiară FNDA, în valoare de 50 lei.

Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre fascinanta lume a brânzeturilor, vă aşteptăm la curs.Inscrierile sunt deschise, iar cursul va începe Luni, 25 octombrie 2021. Programa acestui curs o găsiţi detaliată mai jos.

Înscrie-te la curs

Programa cursului online pentru degustător de brânzeturi

Săptămâna 1

— Ziua 1 —

  • Lectia 1. Istoria laptelui- Evoluția laptelui în timp
  • Lectia 2. Compoziția laptelui, materie primă pentru fabricarea brânzeturilor

Se vor degusta următoarele brânzeturi:  Brânza Apuseni, brânza Tereckoi, La Colline cu mucegai albastru

— Ziua 2 —

  • Lectia 3. Simţurile utilizate la degustarea  brânzeturilor
  • Lectia 4. Servirea, tăierea, porţionarea  brânzeturilor

Proba de examen- Clasificarea soluţiilor dulci, sărate, amare şi acre in funcţie de concentraţia acestora

Săptămâna 2

— Ziua 3 —

  • Lectia 5. Procesul tehnologic de fabricatie a brânzeturilor.

Se vor degusta următoarele tipuri de brânzeturi: Reblochon, Pecorino, Provolone

— Ziua 4 —

  • Lectia 6. Procedeul de degustare a brânzeturilor .

Se vor degusta următoarele brânzeturi: România (Telemea de Ibăneşti DOP), Franţa (Brânză Brie sau Camembert) şi Italia (Brânză Parmegiano –Reggiano sau Grana Padano)

Săptămâna 3

— Ziua 5 —

  • Lectia 7. Defectele brânzeturilor.
  • Lectia 8. Clasificarea brânzeturilor

Se va degusta câte un sortiment de brânză din fiecare categorie: brânză cremoasă de capră La Colline, brânză Năsal, brânză maturată Hochland, brânză Horezu.

— Ziua 6 —

  • Lectia 9. Brânzeturi proaspete și moi. Caracteristici, proces tehnologic, mod de degustare.

Se vor degusta următoarele brânzeturi: Camembert, Epoise de Bourgogne, Taleggio

Săptămâna 4

— Ziua 7 —

  • Lectia 10. Brânzeturi cu pastă filată. Caracteristici, proces tehnologic, mod de degustare

Se vor degusta următoarele brânzeturi: Mozzarela di Bufala, cascaval maturat Zada, Provolone.

— Ziua 8 —

  • Lectia 11. Brânzeturi cu mucegai în pastă. Caracteristici, proces tehnologic, mod de degustare.

Se vor degusta următoarele brânzeturi: Roquefort, Gorgonzola, Stilton.

Săptămâna 5

— Ziua 9 —

  • Lectia 12. Brânzeturi cu pastă semidură şi dură. Caracteristici, proces tehnologic, mod de degustare, asociere

Se vor degusta următoarele brânzeturi: Grana Padana, Manchego, Cheddar ultramaturat.

— Ziua 10 —

  • Lectia 13. Normative pentru brânzeturi. Legislaţie europeană.
  • Lectia 14. Brânza în lume şi asocierea brânzeturilor

Se vor degusta următoarele brânzeturi: Comte, Ementaller, Danish Blue

Examenul final: va consta într-un test cu 40 de  întrebări tip grilă.

Înscrie-te la curs

Lectorii care va vor îndruma în aceasta lume fascinantă a brânzeturilor vor fi:

  • Marian Timofti – Preşedinte FNDA şi degustător autorizat vin, salamuri, brânzeturi, apă şi cafea;

  • Daniela Paraschiv – Dr. Ing. specialist în industria alimentară şi degustător autorizat brânzeturiș;

  • Cristina Dumitrescu – Inginer specialist industria alimentară şi degustător autorizat brânzeturi;

  • Dana Pop – Dr. Ing. specialist în industria alimentară şi degustător autorizat brânzeturi, salamuri şi cafea.

Vă invităm să vă înscrieţi din timp pentru a avea posibilitatea de a vă transmite pachetele cu brânzeturi până la începerea cursului (cu cel puţin 1 săptămână înainte de a începe predarea cursurilor on-line).