Concurs de Salamuri
PRIMUL CONCURS NAȚIONAL DE SALAMURI
“PREMIILE FNDA”, Ediția 2024
Art.1 – Organizatorul, Federația Națională a Degustătorilor Autorizați (www.fnda.ro), în colaborare cu Organizația Națională a Degustătorilor de Salamuri din Italia (onasinternational.org), au decis să organizeze prima ediție a acestui concurs și să acorde premii celor mai bune produse din carne tocată realizate pe teritoriul național.
Art.2 – Scopul acestei competiții, este:
- a) punerea în valoare a produselor care se identifică cel mai mult cu delicatesele naționale și care interpretează cel mai bine tradiția, în coerență cu cerințele, istoria și caracteristicile exprimate de teritoriile de referință;
- b) promovează conștientizarea produselor ca delicatese în zona de proveniență, pentru a le consolida prezența pe piețele regionale, naționale și externe;
- c) urmărește stimularea producătorilor către o cale de îmbunătățire calitativă și constantă a produselor, prin dialog cu alte companii și discutii cu un juriu format din degustători cu înaltă specializare tehnică.
Art.3 – Produse participante
Concursul este rezervat produselor din carne definite ca „Salumuri”, “Mezeluri”, obținute cu carne de porc, vită, oaie, capră sau cal, curcan, inclusiv carne mixtă, produse pe teritoriul național cu respectarea reglementărilor comunitare și naționale în vigoare.
La concurs sunt admise salamurile și mezelurile din categoriile specificate în “FORMULARUL DE PARTICIPARE, formular trimis tuturor producătorilor.
Pentru categoriile care nu sunt înscrise în formular, neavând asociații de producători nu putem ști câte tipuri de salamuri se produc, denumiri, și moduri de producere, motiv pentru care am lăsat spații în care producătorul să scrie denumirea și tipul de salam pe care apoi să-l înregistrăm ca produs distinct și pentru viitor.
ATENȚIE – Produsele din rasele Mangalița și BAZNA, vor avea o secțiune aparte și vor fi jurizate separat, precum și alte produse care reprezinttă strict o invenție: ex: jambon din amestec de cărnuri, copt, afumat sau crud uscat:
Art. 4 Mod de participare și termene limită de depunere
Participarea la Competiție este condiționată de completarea cererii specifice de înregistrare anexată prezentului regulament. Această documentație trebuie trimisă până la 20.10.2024 exclusiv prin e-mail la următoarea adresa: contact[at]fnda.ro .
Fiecare companie va putea participa cu produse dorește respectând cerințele de concurs:
- La fiecare categorie, câte două probe din același lot, în greutate de minim 1,5 Kg.
- În cazul unor mezeluri (tip Prosciutto, copt sau crud, se va tăia o bucată ce va putea fi apoi feliată cu un feliator profesional, pus la dispoziție de către organizator.
Produsele trebuie să fie însoțite de o etichetă care să ateste trasabilitatea (numărul lotului, data producției și data expirării)
De asemenea, produsele prezentate în Concurs trebuie să fie detaliate în Formularul de Participare care este trimis ca atașament.
Art. 5 – Juriu
Evaluarea senzorială a mezelurilor înscrise în concurs va fi efectuată de către Maeștri Degustători și Degustori Tehnici experți 1-2 comisii
1 comisie de jurnaliști, bloggeri alimentari
1 comisie (minim) de amatori, consumatori de produse semipreparate din carne)
Aceste două grupuri vor fi responsabile de formularea unui rating de satisfacție a produselor pentru care vor decide atribuirea unui premiu (sticker) RECOMANDAT – FNDA,
Art. 6 – Metoda de livrare a mostrelor
Toate produsele trebuie să fie ambalate corespunzător, dacă este necesar, vidate și livrate manual sau trimise prin curier rapid cu plata la expeditor, la adresa _IAȘI – Hotel Unirea (Piața Unirii – tel 0729 112 011 cu coletele care să aibe următoarea mențiune:
“În atenția „Concursului PREMIILE FNDA – IAȘI – 2024”, – dl Marian Timofti.
Pentru a evita diferențele de timp de depozitare, produsele trebuie să ajungă strict în săptămâna cuprinsă între 3 – 8 noiembrie 2024 sub sancțiunea excluderii din Concurs.
Organizatorii nu își asumă responsabilitatea pentru nelivrarea, sau deteriorarea produselor în timpul transportului.
Art. 7 – Faza de evaluare
Produsele primite vor fi imediat înregistrate cu un cod alfanumeric, apoi vor fi împărțite pe categorii și fiecare categorie va fi prezentată într-o ordine care va necesita numere de ieșire din depozit, secretizarea fiind astfel completată și cunoscută doar de către persoana desemnată acestor operațiuni, pentru a garanta echitatea și corectitudinea concursului.
Juriul va evalua probele înscrise în Competiție folosind fișele relevante de analiză senzorială, brevetate și înregistrate de ONAS Italia.
Punctajul atribuit fiecărei probe va fi obținut din media aritmetică, exprimată în termeni numerici de către fiecare membru al Juriului.
Doar acele produse care au obținut un punctaj senzorial de cel puțin 75/100 vor putea concura pentru premii.
Art. 8 – Rezultatul evaluării Decizia exprimată de juriu este definitivă.
Pentru a proteja prestigiul companiilor participante la Concurs, punctajele atribuite probelor individuale nu vor fi dezvăluite.
Opiniile exprimate de Juriu în cadrul evaluărilor vor fi în orice caz consemnate în procese-verbale. În zilele următoare evenimentului, o comisie tehnico-științifică formată din jurați va fi disponibilă pentru a se întâlni individual cu producătorii care pot depune orice solicitări și informații suplimentare.
Art. 9 – Categorii de premii
– primii 3 clasati pentru fiecare dintre categoriile din concurs, asa cum este indicat la art. 3 din prezentul regulament și, indiferent de categorii, următoarele 3 produse demne de acordarea RECOMANDAT – FNDA, conform prevederilor art. 6 din prezentul regulament;
Art. 10 – Instrumente de promovare și publicitate
Tuturor concurenților admiși la Competiție li se va elibera un certificat de participare, și un număr de stickere (medalii autocolante), de aplicat pe produsele pe care le vor pune în vânzare.
Lista tuturor participanților la Competiție va fi comunicată prin intermediul site-ului FNDA în secțiunea dedicată Concursului și va fi menționată într-un număr special al periodicului din sectorul digital FNDA – blog, Review care va fi publicat și pe toate rețelele de socializare de care dispune FNDA.
Acordarea premiilor va fi comunicată prin presă, inclusiv prin cele de specialitate, atât în format pe hârtie cât și digital.
În plus, produsele premiate vor fi promovate în cadrul unor evenimente specifice, organizate și/sau promovate în cadrul unei săptămâni dedicate „SALAMURILOR” care se va desfășura pe întreg teritoriul național în cursul anului 2025.
Managerul evenimentului este președintele FNDA, tel: 0729112011 – mail: contact[at]fnda.ro
Ing. Marian Timofti, Președinte FNDA
Anexă: Descarcarca AICI Formular de participare